Beroepspraktijkvorming (BPV)
Informatie over BPV
Vanaf het tweede deel van het 1e leerjaar ga je twee dagen per week stagelopen in een tandartspraktijk, deze periode noemen we de Beroepspraktijkvorming. Tijdens de BPV (Beroeps Praktijk Vorming) ontwikkel je stap voor stap tot beginnend beroepsbeoefenaar. Hierbij zijn verschillende mensen betrokken die samen met jou je ontwikkeling volgen, evalueren en beoordelen.
Hoe laat ik zien wat ik geleerd heb?
Elke BPV-periode wordt beoordeeld en is daarmee onderdeel van het formatieve toetsplan.
Bij een BPV-periode van een heel schooljaar worden twee beoordelingen gegeven. Hierbij gelden de volgende uitgangspunten:
- Voor elke beoordeling wordt gebruik gemaakt van het gesprekformulier (zie bijlage 3 uit het formulier).
- De beoordeling (onvoldoende/voldoende/goed) bestaat uit een combinatie van opdrachten gericht op het beroep (kennis, vaardigheid) en goed werknemerschap (waaronder verantwoordelijkheid voor het eigen leerproces, aanwezigheid).
- De beoordeling is afgestemd op het niveau en het leerjaar van de opleiding.
- Een beoordeling van de voorgaande BPV-periode moet minimaal voldoende zijn voordat je examen mag doen.
- Bij het behalen van een onvoldoende ontvang je een negatief studieadvies. Een onvoldoende beoordeling wordt tevens gegeven op het moment dat je je BPV-periode zelf stopt of gestopt wordt door de BPV-plaats.
- Indien je in de opleiding twee keer een onvoldoende beoordeling krijgt, volgt een bindend negatief studieadvies.
Gesprekken op stage
Welke gesprekken moet ik inplannen?
Kennismakingsgesprek
Voordat je op stage gaat heb je een eerste kennismaking met de organisatie waar je stage gaat lopen. Hier worden bijvoorbeeld wederzijdse verwachtingen besproken.
Introductiegesprek
In het introductiegesprek wordt besproken wat je (persoonlijke) leerdoelen zijn en hoe je initiatief neemt in je leerproces. Dit gesprek voer je met je werkbegeleider.
(Tussen)beoordelingsgesprek
Tijdens dit gesprek wordt jouw ontwikkeling beoordeeld van de afgelopen periode. Er wordt beoordeeld of je voldoende voortgang hebt aangetoond in kennis, vaardigheden en goed werknemerschap.
Specifiek voor het tussenbeoordelingsgesprek:
In het geval van een jaar BPV wordt de tussenbeoordeling opgenomen in je resultatenoverzicht, omdat de beoordeling o nderdeel is van het formatieve toetsplan (Eduarte). Bij een kortere BPV-periode geeft de tussenbeoordeling inzicht in welke activiteiten je moet ondernemen om de beoordeling te behouden en/of te verbeteren
Hoe bereid ik me voor op een gesprek?
Een gesprek bereid je voor door de zelfscan in te vullen. Tijdens de gesprekken wordt de zelfscan gebruikt als gesprek leidraad. Bij een introductiegesprek kan er tevens gebruik gemaakt worden van bijlage 2 uit het gespreksformulier. Van elk gesprek wordt verslag gemaakt in On Stage. Iedere betrokkene wordt op de hoogte gesteld van de inhoud van dit verslag. In geval van een beoordelingsgesprek wordt er gebruik gemaakt van het beoordelingsformulier in bijlage 3 uit het gespreksformulier
Betrokken partijen
Wie zijn er bij de stage betrokken?
Er zijn verschillende partijen betrokken bij je ontwikkeling in de BPV:
- Natuurlijk ben jij zelf betrokken. Je bent verantwoordelijk voor je eigen leerproces.
- De BPV-begeleider (of werkbegeleider) begeleidt jou direct op de werkvloer. Zij of hij is het eerste aanspreekpunt en observeert, instrueert en evalueert met jou je leerproces.
- Je BPV-docent vanuit het DaVinci College
Je BPV-begeleider/werkbegeleider is de professional op de werkvloer en begeleidt je op de inhoud van het beroep waarvoor je opgeleid wordt.
De BPV-docent begeleidt jou tijdens de BPV-periode en monitort je leerproces. Tijdens contactmomenten tussen jou, je werkbegeleider en de BPV-docent heeft de BPV-docent de rol van gespreksleider. Je BPV-docent coacht jou in het nemen van verantwoordelijkheid voor je eigen leerproces. De BPV-begeleider doet een direct beroep op jouw zelfsturend leervermogen en verantwoordelijkheid. Daarnaast draagt de werkbegeleider zorg voor een veilig leerklimaat.
Stage opdrachten
Hoe werk ik aan BPV doelen?
Je bereidt je voor door de stappen van de consortium-BPV oefenopdrachten te volgen: Je vraagt gedurende je stage regelmatig mondeling en/of schriftelijk feedback aan collega’s en zorgvragers/cliënten zodat je weet of je goed bezig bent. Je doet dit aan de hand van het periodiek reflectieformulier. Zie bijlage.
Stageopdrachten
In ieder leerjaar maak je diverse verplichte stage opdrachten. Kijk voor de inlevermomenten van je opdrachten op Its Learning.
De stage opdrachten worden nagekeken door je BPV-docent en zal een beoordeling invullen op jouw cijferlijst voor je gemaakte opdrachten.
Digibib
Its Learning
Presentielijst
Zelfscan en gespreksformulier
OnStage
Het programma OnStage is ons stage-platform. We gebruiken dit programma o.a. voor de matching van stageadressen aan de studenten en wordt gebruikt door de BPV-docent voor het bijhouden van de voortgang van de student. Van ieder gesprek of contactmoment wat de BPV-docent heeft met het stage adres van de student wordt een verslag gemaakt in OnStage door de BPV-docent.
Contact
BPV bureau DaVinci college Gezondheidszorg en welzijn
Anne-Marie van Breugel
0886572351
bpvgw@davinci.nl
BPV-Docent opleiding tandartsassistent
Marianne Corvers
06 – 34527571
088 – 6572616
mcorvers@davinci.nl
BPV-handboek
BPV handboek schooljaar 2023-2024